3 løfteteknikker til tungt arbejde

Det er ikke mange år siden at tunge løft var helt almindeligt på arbejdet. Det hårde fysiske arbejde sled mænd op før de blev gamle. Det var ikke ualmindeligt at havnearbejdere og daglejere slæbte rundt på alt mellem 50 og 100 kilo når de skulle læsse skibe, hestevogne og lastbiler.

Tag for eksempel ølkuske. En kasse med øl vejer 23 kilo. Det var ikke usædvanligt at se dem snuppe tre kasser ad gangen. Men tiderne har ændret sig. Lastbiler har sækkevogne og arbejdsdrengen slæber ikke mursten.

Hjælpemidler

Der har været stort fokus på nedslidning af medarbejderne. Trivsel har første prioritet på arbejdspladserne. I dag er der grænser for hvor meget du må løfte på arbejde. Kasser må ikke veje mere end 20 kilo. Vejer en genstand mere skal du brug hjælpemidler.

I bygge- og anlægsbranchen er der sket meget. For eksempel har ASP Produktudvikling en vinduesløfter der kan betjenes af en enkelt mand. Den kan bære op til 114 kilo og befrier medarbejderen for løft.

Hjælp hinanden

Genstande kan være for tunge til at en enkelt person bør løfte den. Det betyder ikke at flyttemanden er slap, men at han skal passe på sin krop. Ved tungere løft skal der være to eller flere til at løfte genstanden.

Det er selvfølgelig ikke rentabelt at have tre medarbejdere til at løfte kasser på 50 kilo. Derfor er udviklingen af hjælpemidler til tunge løft gået stærkt. Ting der vejer mere en 20 kilo kan med fordel sættes på en palle og køres med palleløfter eller truck.

Brug korrekt teknik

Når du løfter, uanset hvor meget, så tænk over teknikken. Løft med benene – ikke ryggen. En vægtløfter kan ikke løfte 250 kilo med ryggen. Han brug kun benene.

Gå i hug og ret ryggen. Skyd bagdelen bagud, tag godt fat og stræk benene.