Din miniguide til de mest populære typer mousserende vin

Uanset om det er nytår eller du er med familien på sommerferie, er og bliver mousserende vin en drink der kan bruges til alle lejligheder. Den er lavet over hele verden og er kendt for sine skønner bobler der danser rundt i toppen af dit glas – hvor festligt.

Her er en lille guide over de mest populære typer mousserende vin. Fra Prosecco til Sekt, til et kølet glas rosé, kan denne guide måske hjælpe dig med at forstå forskellene i disse flasker med bobler.

Hvordan er mousserende vin fremstillet

For at få de bobler som vi alle elsker, skal mousserende vin fremstilles på en helt bestemt måde. Hver mousserende vin går igennem to gæringsprocesser, men det er den anden gæring (den der producerer boblerne), som adskiller dem fra hinanden. Der er seks måde hvorpå mousserende vin kan fremstilles, hver metode resulterer i et bestemt kulsyreindhold. De to mest populære mousserende vin produktionsmetoder er den traditionelle metode og ståltankmetoden.

Traditionel metode: Det der adskiller denne metode fra de andre er, at anden del af fermenteringen foregår i en flaske, hvor sukker og gær tilsættes. Denne metode producerer mindre bobler og bruges til fremstilling af champagne.

Ståltank Metoden: Denne metode adskiller sig fra de andre ved, at anden del af fermenteringen finder sted i en stor ståltank. Denne proces hjælper med at skabe større bobler, Prosecco er fremstillet ved brug af denne metode.

Mousserende vintyper til hverdag og fest

Champagne

Champagne er formentlig den mest velkendte type mousserende vin. Du ved sikkert at en mousserende vin kan må kaldes champagne og betragtes som sådan, hvis det kommer fra regionen Champagne i Frankrig. Dybest set er alt hvad du behøver at vide om Champagne at det meget alsidigt. Det passer godt sammen med stort set alt fra brunch til en steak på middagsbordet. Det har små bobler og en frugtagtig, men ikke altid sød smag. Champagne er den mousserende vin, der er mest populær når man skal fejre noget stort, som et bryllup eller forfremmelse.

Prosecco

Prosecco har sit navn fra den landsby den stammer fra: Prosecco i Italien. Det kommer i andre former ud over boblende, men er mest kendt for sin mousserende sort. Prosecco er lavet af Glera druer og har tendens til at være sød. Denne særlige boblevin fremstilles ved hjælp af ståltank metoden, hvilket giver den større bobler et populært supplement til cocktails.

Cava

Cava er en mousserende vin, der kommer fra en by i Spanien kaldet Catalonien. Den er fremstillet i den traditionelle metode og er primært lavet af den spanske drue, Macabeo. Den har en en frisk, citrussmag. Cava kan også laves med Xarello eller Parellada druer, der har frugtagtige undertoner af pære og citrus. Alle typer Cava har blomsteraromaer og er meget mindre søde i smag end Prosecco.

Rosé

Rosé er en favorit i blandt de mousserende vine. Det er mest kendt for sin lyserøde nuance og frugtagtige aroma. Nogle almindelige smagsstoffer i rosé er jordbær, citrus, honning, eller rabarber. Mousserende Rosé kan komme helt fra Italien til Californien, men produceres som oftest i Provence, Frankrig.

Mousserende vin kommer i mange former og til alle lejligheder – skål!