Sådan passer du på du bedre på din ankler

Ankelskader er en meget hyppig sportsskade. Ankelskader sker på meget forskellig vis, men typisk i forbindelse med eksplosive bevægelser, eller bevægelser som kræver meget balancekontrol. I dette indlæg vil du få en række tips og tricks til, hvordan du passer bedre på dine ankler både før, under og efter en skade.

Før

Skadeforebyggelse bør fylde en stor del af din træning. Fordi når skaden først er sket, så er der større chance for, at du bliver skadet igen. Det led bliver nemlig svagere efter hver skade. En god måde at forebygger ankelskader på er gennem balanceøvelser. Det kan være ved at stå på en medicinbold, balancere på et vippebræt eller noget så simpelt som at stå på et ben. Dine ankler kompenserer på den måde for ubalancen, og bliver gradvist stærkere i led og muskulatur.

Under

Når skaden er sket, er det vigtigt, at du giver din ankel ro. Udsæt den ikke for nogle ydrepositioner, eller andet som udfordrer dine led i foden. Hvis du har brug for lidt ekstra større til din fod, så kan kinesiotape ankel eller andet sportstape være et fornuftigt valg.

Efter

Når din skade stille og roligt, er ved at gå i orden igen, så er det på tide, at du starter din genoptræning. Den er nødvendig for, at din ankel ikke bliver skadet igen. Genoptræningen minder på mange måder om skadeforebyggelsen. Lav en masse balanceøvelser og suppler med styrkeøvelser, som er rettet direkte mod anklen. En god styrkeøvelse er f.eks. at sætte sig på gulvet med en træningselastik. Elastikken skal så lægges undertrædepuden, imens du holder fast i den anden ende af elastikken. Skift så mellem at strække og slappe af i din ankel.